BANJALUČANI SJAJNI NA SCENI, VEČERAS ZATVARANJE JUVENTAFESTA

Pretposljednjeg dana 6. internacionalnog festivala srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva Juventafest, na sceni Pozorišta mladih Sarajevo odigrana je sjajna predstava „Kontrolni“ Gradskog pozorišta Jazavac iz Banje Luke.

Pozorišni komad koji govori o četiri prijatelja različitih karaktera i odgoja, koji idu zajedno u školu, postavila je redateljica Nikolina Friganović. „Kontrolni“, u trajanju od 50 minuta, igra 11 srednjoškolaca.

Predstave „Kontrolni“, „San ljetne noći“, „Niskomasni život“, „Samo san“, „Talas“ te „Sve je u redu“, koja će večeras zatvoriti ovogodišnji Juventafest, u utrci su za Grand Prix i Specijalnu nagradu žirija, koji čine Emina Minka Muftić, Slađana Zrnić i Igor Pavlović.

Proglašenje najboljih i dodjela nagrada desit će se u Pozorištu mladih Sarajevo u ponedjeljak, 17. septembra, nakon izvođenja predstave „Sve je u redu“ koja je na programu u 19.00 sati. Sat ranije bit će upriličen defile učesnika Festivala koji počinje na Ajfelovom mostu, a završava na trgu ispred Narodnog pozorišta.

Također, posljednjeg dana Juventafesta, u Centru kulture i mladih Općine Centar, OJ Jelićeva, u 13.00 sati bit će upriličene prezentacije radionica lutkarstva, pozorišne maske, plesa te radionice „Perspektiva‟.

Ovogodišnji workshopovi namijenjeni učenicima i profesorima, realizirani su od petka do nedjelje, uz podršku lutkarke Jasminke Božute, redateljice Ade Sokolović, dramske pedagoginje Jadranke Korde Krušlin, glumca Matije Kezelea te plesača i plesnog pedagoga Željka Božića.

Kao i prethodnih dana, ulaz na posljednju predstavu ovogodišnjeg festivala je slobodan.

Leave A Comment