Radionice

Radionice 6. Juventafesta

Jasminka Bozuta

JASMINKA BOŽUTA

lutkarka

Rođena u Sarajevu 1980. god. Završila Francuski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Kao članica Studija lutkarstva Sarajevo od 2000. godine  prošla proces edukacije za glumca lutkara kroz tridesetak stručnih seminara i kreativnih radionica, inostranih i domaćih predavača. Učestvovala u 16 predstava profesionalne produkcije Studija lutkarstva Sarajevo

Od 2002. do 2005. kroz edukativni proces za dramskog pedagoga sudjelovala  u radu sa djecom u Dječijem dramskom studiju, od 2005. samostalno vodila radionice s djecom. Dobitnica dvije nagrade, za lutkarsku animaciju i najbolje glumačko ostvarenje za predstavu Patuljak nam priča Studija lutkarstva Sarajevo. Posjeduje certifikat  Montessori edukatora. Trenutno zaposlena kao jedna od voditeljica dramskih umjetnosti u Privatnoj osnovnoj školi “Bloom” i igra u predstavama Studija lutkarstva Sarajevo.

RADIONICA LUTKARSTVA

Kroz radionicu učesnici će se upoznati sa Crnim teatrom (teatrom iluzionizma) porijeklom iz Azije a usavršenom u Češkoj i diljem svijeta. Za ovu lutkarsku tehniku karakteristična je crna kutija, s akterima obučenim u crno koji  bijele ili fluorescente dijelove ističu pomoću UV osvjetljenja. Na ovaj način se postižu veoma zanimljivi  vizualni efekti. U većini slučajeva to je neverbalni teatar praćen muzičkom podlogom koji daje mnoštvo opcija i upotrebe raznih lutkarskih elemenata. Zajedno sa izražajnim umijećem plesa, mimike i akrobacije učesnici radionice će stvoriti izuzetno zanimljiv scenski spektakl.

Ada Sokolovic

ADA SOKOLOVIĆ

rediteljica

Rođena u Sarajevu 1990. g. Završila Treću Gimnaziju u Sarajevu, potom Vizuelne umjetnosti i dizajn vizuelnih komunikacija na Internacionalnom Univerzitetu u Sarajevu. Prvi ­film napravila na prvoj godini studija pod nazivom 85 sekundi, nakon kojeg su uslijedili dokumentarni ­filmovi Pismo, Granica, Volim SFK. Po završetku studija pokrenula dokumentarni serijal Perspektiva koji je posvećen mladima u Bosni, Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Makedoniji.

RADIONICA PERSPEKTIVA

Ova radionica predstavlja snimanje jedne epizode u okviru četvrte sezone dokumentarne serije Perspektiva koja se emituje na trideset četiri TV stanice u regiji.

Učesnici radionice su jedna grupa od dvadeset mladih koji imaju radionicu, razgovor koji se snima zajedno sa jednim od moderatora: Edo Maajka, Marčelo, Remi iz Elementala ili Brano Jakubović iz Dubioza Kolektiva.

Serija je namijenjena mladima koji su po konceptu  učesnici svake emisije. Tema četvrtog dijela dokumentarne serije Perspektiva projekta je VRIJEDNOSTI. Šta su za mlade lične vrijednosti, šta vrijednosti društva  i kakav odnos imaju prema problemima sa kojima se suočavaju odrastajući u zemljama regije, govorit ćemo i o tome na koji način kultura i umjetnost utiču na stavove o prošlosti, na predrasude i narative, govorit ćemo o radikalizaciji i budućnosti. Omogućit ćemo da slobodno  govore o svemu što smatraju važnim za svoj život i budućnost i  da te mlade ljude vide njihovi vršnjaci iz zemalja regije. Oni su  “nevidljivi” , mnogo predrasuda je ukorijenjeno djelovanjem različitih politika i medija tako da smatramo vrijednom ovakvu priliku gdje mogu učestvovati mladi iz više zemalja   regije.

Jadranka Korda-Kruslin

JADRANKA KORDA KRUŠLIN

dramska pedagoginja

Rođena je 1967. u Zagrebu, Hrvatska. Završila je školu za Primijenjenu umjetnost i dizajn i Učiteljski fakultet. Studirala je Komparativnu književnost i bila polaznica dramskog studija Zagrebačkog kazališta mladih pod umjetničkim vodstvom Zvjezdane Ladike. Trideset godina je u neposrednom pozorišnom istraživanju s djecom i mladima. Specifičnost njenog rada očituje se u povezivanju i objedinjenju likovnog, plesnog, muzičkog i dramskog stvaralaštva. Radi sa svim dobnim skupinama. Sa  Zvjezdanom Ladikom osmislila program dramskog rada s djecom predškolske dobi. U Zagrebačkom kazalištu mladih vodi osnovnoškolske, srednjoškolske i studentske grupe. Držala niz radionica za nastavnike, učitelje i razne skupine odraslih od kojih se posebno izdvaja dramska radionica u Berlinu sa ženama iz Srebrenice. Napravila veliki niz produkcija  i  predstava s djecom i mladima s kojima ponekad gostuje u pozorištima u zemlji i inozemstvu. Surađuje s mnogim pozorišnim i pedagoškim institucijama.

DOdir TEATRA – od dramskog do scenskog (Radionica za profesore, voditelje dramskih sekcija u srednjim školama)

U iskrenom i otvorenom odnosu s mladima dolazimo do iznimnih spoznaja koje nam oni otkrivaju svojim pogledom na realnost ili imaginaciju života, na međuljudske odnose, na sebe same. Iz intimnog procesa dramskog stvaralaštva ponekad poželimo izaći na scenu i predati taj svoj pogled svijetu. Ova radionica bavit će se raznovrsnim scenskim oblicima. Kako ono što nam je važno izgovoriti, odigrati, predstaviti. Kako oblikovati predstavu uz pomoć scenografije, rekvizite, kostima, muzike, svjetla. Upoznat ćemo se s raznolikim scenskim formama i stilovima. Osvajat ćemo scenski prostor idejom, koncentracijom, kretanjem i govorom.  Za teme koje su motivirane umjetničkim ili pedagoškim razlozima nastale tokom radionice u dramskom radu osmišljavat ćemo moguća scenska rješenja. I pokušati dodirnuti teatar.

Matija Kezele

MATIJA KEZELE

glumac

Rođen je u Zagrebu, Hrvatska, 1986. g. Glumac, lutkar i producent. Završio je Umjetničku akademiju u Osijeku, Hrvatska, 2008. g.  i The Commedia school u Kopenhagenu 2018. g.

Do sada je ostvario preko dvadeset uloga u profesionalnim pozorišnim produkcijama u Hrvatskoj (Zagreb, Varaždin i Čakovec). Magistrirao je scenski pokret, mimu i improvizaciju te učestvuje u brojnim radionicama domaće i strane produkcije kao učesnik i/ili organizator.

Umjetničku organizaciju Kotar teatar, čiji je umjetnički voditelj i Kotar FEST!  jedini festival pozorišta, filma i muzike u Gorskom kotaru, Hrvatska, osnovao je 2012. g.

RADIONICA POZORIŠNE MASKE

Program radionice posvećen je istraživanju pozorišne maske kao jednog od alata glumčevog stvaralaštva. Program radionice sastavljen je od dva dijela, glumačkog treninga kao pripreme za igru s maskom i improvizacije s različitim tipovima (neutralna, poluneutralna i karakterna) pozorišnih maski. Polaznici će, nakon upoznavanja s osnovnim pravilima rada s maskom, imati priliku stvoriti vlastite etide odnosno mala autorska djela.

Zeljko Bozic

ŽELJKO BOŽIĆ

plesač i plesni pedagog

Počeo je kao plesač latino američkih i standardnih plesova i bio član državne reprezentacije. Znanje je širio sa jazz baletom i modernim plesovima. Bio je u dodiru i sa savremenim plesom, ali se na najviše našao u street plesovima. Svoje znanje, već više od dvadeset godina, dijeli na radionicama u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Makedoniji, Italiji, Austriji, Njemačkoj, Švicarskoj, Slovačkoj, Češkoj, Poljskoj, Madžarskoj, Rumuniji, Bugarskoj, Norveškoj i Veliki Britaniji.

Pored takmičenja i radionica, Željko je aktivan kao autor u teatru i na filmu. Kreirao je hip hop plesnu predstavu pod nazivom Hajde da napravimo šou (2011), koreografirao je i hip hop mjuzikl Promjena u Sarajevskom ratnom teatru (2014). U koprodukciji sa Cankarjevim domom je 2016 napravio predstavu Posao iz snova.

Njegov zadnji plesni video sa naslovom Pismo proputovao je širom svijeta (festival Trans(m)it u Londonu, Best Seconds u Švicarskoj, Tiny Dance Film Festival u San Franciscu…), a na socijalnim mrežama je pregledan više od milion puta.

Jedan je od najpriznatijih Slovenskih plesača i koreografa. Njegov rad je osvojio više od sto titula na državnim, evropskim i svjetskim takmičenjima i festivalima organiziranih od strane različitih plesnih organizacija. International Dance Organization ga je za njegova dostignuća uvrstila u svoj Hall of fame.

RADIONICA PLESA

Na radionici ćemo upoznati različite tehnike street plesova (hip hop, house, locking, popping) i njihovu direktnu upotrebu za scenski pokret, lik i dramsku radnju. Osnovna karakteristika street plesova je freestyle – slobodan ne koreografiran pokret koji omogućava individualni izraz. Preko njega ćemo razvijati kreativnost, jačati samopouzdanje i raditi na muzikalnosti svakog pojedinca.

Kroz različite vježbe ćemo raditi na osvješćivanju, artikulaciji i oslobađanju tijela. Naučićemo značaj disanja u skladu sa pokretom, kao i kako nam upotreba glasa može pomoći u akcentovanju tjelesne akcije.