Juventafest Žiri

Žiri 7. Juventafesta

Maja Izetbegović

MAJA IZETBEGOVIĆ

glumica

Rođena je 1985. g. u Sarajevu, Bosna i Hercegovina. Diplomirala je na Odsjeku za glumu Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu. Po završetku Akademije 2008. g. postaje članica ansambla East West theatre company s kojim je učestvovala na prestižnim svjetskim festivalima poput Edinburškog. 2010. g. se priključuje ansamblu Kamernog teatra 55 u Sarajevu. Do sada je ostvarila preko 50 teatarskih i filmskih uloga (Nora, Henrik Ibzen, Antigona, Sofokle, Gruša, Bertold Breht, Dora, Tadeuš Slobođanek,Maša, A. P. Čehov, Jelena, Maksim Gorki…). Sarađivala je i ostvarila uloge u pozorištima u regiji Zagrebačko kazalište mladih Zagreb, Ulysses pozorište Brijuni, Bitef teatar Beograd te Jugoslovensko dramsko pozorište gdje je 2011. dobila nagradu glumice sezone. Dobitnica je međunarodnih teatarskih i filmskih priznanja.

minja-bogavac

MILENA MINJA BOGAVAC

dramaturginja i dramska pedagoginja

Rođena je 1982. g. u Beogradu, Srbija. Diplomirala je dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, a komadi su joj izvođeni, nagrađivani, uvršteni u antologije, prevedeni na dvadeset jezika i predstavljeni na relevantnim festivalima širom svijeta. Dobitnica je Sterijine nagrade, za komad Jami distrikt, nagrade Borislav Mihailović Mihiz za dramsko stvaralaštvo i nekoliko drugih nagrada za pozorište, dramu, zastupanje ljudskih i ženskih prava, te za podsticanje aktivizma mladih. Sa rediteljem Vojkanom Arsićem, razvila je metod kolektivnog autorstva nazvan Pozorište kao omladinski rad, o kome su predavali na brojnim simpozijumima i konferencijama. Sa Stevanom Filipovićem, pisala je scenario za višestruko nagrađivani film Pored mene, koji je dobio i nagradu mlade publike na Sarajevo film festivalu. Predavala je dramaturgiju i scenario u Umetničkoj srednjoj školi Artimedia, a od jula 2018. g. je direktorica Šabačkog pozorišta u Šapcu, Srbija.

Oliver Jović

OLIVER JOVIĆ

producent i dramski pedagog

Rođen je 1985. g. u Travniku, Bosna i Hercegovina. Diplomirao na odsjeku za produkciju na Akademiji dramskih umjetnosti u Tuzli, u klasi docenta Edina Lonića. Tokom studija radio je u profesionalnim umjetničkim produkcijama. Posebno se izdvaja angažman u nezavisnoj teatarskoj kompaniji East West Centar Sarajevo. Godinu dana bio producent Bosanskog narodnog pozorišta Zenica kao prvi visokoobrazovani producent u javnom bh. pozorištu. Nakon pripravničkog staža odlučuje se na posao freelance producenta i kustosa. U saradnji sa Centrom za kulturu Travnik pokreće dramski program Teatarska radionica koji se bavi socijalizacijom mladih ljudi i djece kroz pozorište. Sarađuje na velikom regionalnom projektu Generator- platforma za razvoj savremenog teatra za djecu. Kao dio programskog tima MESS festivala aktivno radi na razvoju programa za djecu i mlade Mali MESS. Autor je dokumentarne predstave Skrivene sjene koja se na direktan način bavi problemom nasilja nad ženama i djecom u savremenom bh. društvu.