Juventafest Žiri

Žiri 5. Juventafesta

admir_glamocak

ADMIR GLAMOČAK

glumac

Admir Glamočak je rođen 1962. godine u Sarajevu. Diplomirao je 1985. na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, gdje danas radi kao redovni profesor na predmetu gluma.
Odigrao je više od 150 uloga iz različitih domena, od klasičnog do modernog dramskog repertoara, u teatrima u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Hrvatskoj, Francuskoj, Njemačkoj itd.
Režirao je oko 30 predstava u Sarajevu (Narodno pozorište, Kamerni teatar ‘55, Pozorište mladih, Alt Teatar), Zenici (BNP Zenica), Tuzli (Narodno pozorište Tuzla), Prištini (Teatar Dodona) itd.

Za glumački i rediteljski rad nagrađivan više puta na domaćim i međunarodnim teatarskim festivalima.

Igra na filmu i televiziji.

Marijana Petrović2

MARIJANA PETROVIĆ

glumica, pedagogica i teatrologinja

Marijana Petrović je rođena u Beogradu 1957. godine. Diplomirala je na Filološkom fakultetu u Beogradu, na Odsjeku za jugoslovensku književnost i srpskohrvatski jezik, a magistrirala je na Fakultetu dramskih umetnosti, na Odsjeku za teatrologiju, kod mentora, prof. dr. Vladimira Jevtovića. Od 1978. je u stalnom angažmanu kao glumica u Malom pozorištu “Duško Radović“ u Beogradu. Dobitnica je mnogih glumačkih nagrada: Bijenala jugoslovenskog lutkarstva u Bugojnu, Jugoslovenskog festivala za djecu Kotor, Susreta pozorišta lutaka Srbije… Igrala je u TV serijama i filmovima, kao i na radiju.

Marijana Petrović se bavi i režijom, dramskim pedagoškim radom, primjenom lutkarstva u obrazovanju i u terapeutske svrhe, te muzejskom didaktikom. Objavila je slikovnice za djecu, te teatrološke priloge, tekstove i prevode sa ruskog i bugarskog jezika u brojnim časopisima i zbornicima.

Članica je CEDEUM-a i ASSITEJA.

Ena Kurtalic2

ENA KURTALIĆ

glumica i plesačica

Ena Kurtalić je rođena u Zagrebu 1989. godine. Diplomirala je glumu na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, gdje je bila proglašena studenticom generacije 2011. godine.
Najzapaženije uloge je imala u predstavama: „Promjena“ u režiji Admira Cvrčanina, „Sjećanje kamena“ u režiji Marka Boldina, kao i u filmovima: „Mama“ u režiji Ade Hasanovića i „Moja! Moja! Moja sobica!“ u režiji Barbare Vekarić. Glumila je i u nekoliko TV serija, među kojima se najviše ističu „Lud, zbunjen, normalan“ i „Kriza“, obje u režiji Elmira Jukića.

Osim glumom, Ena Kurtalić se aktivno bavi i savremenim plesom i pokretom. Zajedno sa Amilom Terzimehić je autorica plesne predstave „Odette & Odile“, koja je igrala na mnogobrojnim evropskim festivalima (MESS, It's Festival, Fusion Festival, Skena Up…). Radila je kao koreograf na nekoliko predstava od kojih je najznačajnija „Bajka koju idiot priča“ u režiji Emira Kapetanovića, a u produkciji Kamernog teatra 55.

Trenutno je na master studiju na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo u Ljubljani.